Skip to main content
Online Marketing merupakan kaedah perniagaan yang dijalankan dengan menggunakan media electronik seperti radio, televisyen, komputer dan telefon pintar. Dizaman celik IT ini, segala maklumat dapat diperolehi dengan mudah dan pantas. Para peniaga mengambil peluang ini bagi mengembangkan perniagaan mereka. Perjalanan aktiviti perniagaan menjadi bertambah lancar dengan wujudnya Online Marketing ini. Ia ridak mengira had dan sempadan.
Online Marketing ini sangat membantu dalam hubungan perniagaan,penjualan, pembelian dan pertukaran produk. Penyebaran informasi perdagangan dapat diperluaskan secara cepat dan berkesan. Sesiapa sahaja boleh memulakan perniagaan. Sekiranya seseorang mempunyai produk atau idea yang unik, ia boleh mencari jalan untuk menjual atau berdagang secara dalam talian.
Dari sudut komunikasi Online Marketing adalah penghantaran informasi produk dan perkhidmatan atau pembayaran melalui telefon, rangkaian komputer atau sebarang peralatan elektronik yang berfungsi untuk berhubung.
Konsep Online Marketing terbahagi kepada beberapa kategori antaranya ialah Perniagaan Kepada Perniagaan B2B, Perniagaan Kepada Pelanggan B2C , Pelanggan Kepada Pelanggan C2C , Secara amnya setiap konsep itu adalah sama cuma yang yang membezakannya adalah istilah sahaja.
Menurut David McGeachie (1999) ,Online Marketing merupakan satu kaedah perniagaan  atau perdagangan secara electronik. Ia berbeza dengan ” e-business” kerana ia merujuk kepada rundingan perniagaan melalui internet manakala E-Dagang pula merupakan urus niaga melalui internet. Menurut pendapat Mohd Rafee (2000), transaksi jual beli boleh dijalakan pada bila-bila sahaja dan dimana-mana sahaja dengan syarat perlulah memiliki kelengkapan ICT untuk mengakses internet.
Menurut Lee Foong Yeaw (1998) pula E-Dagang adalah : ” E-Commerce include any form of computerised commercial transactions. These transactions may mean buying and selling product and services on networked computers over the internet either by customers or between company to company. E-Commerce also includes handling Purchasing Transactions, Electronics Fund Transfer (EFT) , Buying and Selling a new ” commodities” such as electronic information concerning stock prices and classifies advertisements.

Apa Itu Online Marketing

Module : Online Marketing
Duration : 2 Hari
Masa : 8.00 am – 5.00 pm
SLOT  1 : What is Online Marketing
SLOT 2 : Market in FB & Instagram & Social Media
SLOT 3 : WebSite , SEO , Blasting eMail etc
Professional Lecture & Trainer
Methodology : Video,Experience , Presentation
Sijil Penyertaan , Jamuan Ringan
SLOT 4 : Google & Yahoo & Microsoft MSN
SLOT 5 : Cyber Crime , Scammer, Fake Account
SLOT 6 : Malaysian Law

Online Marketing

Syarikat Kami Adalah Penyedia Latihan Yang Berdaftar Dengan HRDF Dan MOF. Sila Hubungi Pihak MasaDahtime Untuk Tujuan Kertas Cadangan Serta Modul. Pembentangan Rancangan Latihan, Kertas Kerja atau Sebut Harga. Pihak masaDahtime Amat Mengalukan Kerjasama Daripada Pihak Anda.

Join the discussion One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.