Skip to main content
Beberapa Senarai Kebaikan Dan Kelemahan Peniagaan Sacara Dalam Talian Atau Online
  1. Kos Murah  : Modal permulaan yang boleh dikatakan agak rendah berbanding dengan perniagaan sebara offline. Anda boleh memulakan perniagaan online dengan bermula dengan modal serendah RM 50.00  sehingga RM 1,000.00 . Berbeza dengan perniagaan offline, modal diperlukan adalah sebanyak didalam sekitar RM 3,000.00 walaupun untuk memulakan perniagaan menjual burger sahaja. Promosi juga dijalankan di ruangan Facebook dan social media yang lain.
  2. Bisnes 24 Jam Sehari :  Perniagaan secara dalam talian beroperasi 24 Jam sehari, 7 hari seminggu dan 365 hari dalam setahun. Dengan erti kata yang lain perniagaan secara dalam talian beroeprasi tanpa henti. Dengan teknologi terkini , kesemua aktiviti dapat dilakukan secara aktif dengan menggunakan kaedah secara talian. Ianya berbeza dengan perniagaan secara offline adalah bergantung kepada pusingan secara bermusim serta bergantung kepada waktu bekerja secar arasmi dan terhad kepada masa yang dijalankan.
  3. Kurang Risiko : Semua jenis perniagaan mempunyai pelbagai risiko. Cumanya kelebihan perniagaan secara dalam talian ini ianya mempunyai risiko yang paling rendah berbanding dengan perniagaan secara offline. Modal yang dikeluarkan untuk perniagaan secara dalam talian boleh disalurkan kepada bentuk perniagaan yang lain sekiranya mempunyai masalah lain.
  4. Kebebasan Masa Bekerja : Kerja boleh ditentukan dengan sendiri tanpa had dan tanpa arahan daripada sesiapa sahaja. Perniagaan ini boleh dijalankan pada bila-bila masa sahaja.
  5. Kebebasan Tempat Kerja : Perniagaan secara dalam talian ini boleh dikawal dan perniagaan hanya dijalankan dihadapan komputer laptop. Bebas melakukannya dimana sahaja sama ada dirumah, direstoren, dikampung atau dalam perjalanan ke satu destinasi atau ketika melancong. Perniagaan boleh diakses pada bila bila masa sahaja.
  6. Sukar Mendapat Kepercayaan Dari Pembeli : Untuk maju didalam perniagaan secara dalam talian, ianya perlu mendapatkan kepercayaan daripada bakal pelanggan. Keyakinan pelanggan perlu dipertingkatkan.
  7. Kurang Dikenali Pengguna Offline : Walaupun bilangan pengguna internet meningkat, namun jumlah pengguna yang tidak menggunakan internet juga masih ramai. Jadi terdapat kesukaran untuk menarik pelanggan yang tidak menggunakan internet.

Kelebihan Dan Kelemahan Elektronik Dagang

Module : Online Marketing
Duration : 2 Hari
Masa : 8.00 am – 5.00 pm
SLOT  1 : What is Online Marketing
SLOT 2 : Market in FB & Instagram & Social Media
SLOT 3 : WebSite , SEO , Blasting eMail etc
Professional Lecture & Trainer
Methodology : Video,Experience , Presentation
Sijil Penyertaan , Jamuan Ringan
SLOT 4 : Google & Yahoo & Microsoft MSN
SLOT 5 : Cyber Crime , Scammer, Fake Account
SLOT 6 : Malaysian Law

Online Marketing

Syarikat Kami Adalah Penyedia Latihan Yang Berdaftar Dengan HRDF Dan MOF. Sila Hubungi Pihak MasaDahtime Untuk Tujuan Kertas Cadangan Serta Modul. Pembentangan Rancangan Latihan, Kertas Kerja atau Sebut Harga. Pihak masaDahtime Amat Mengalukan Kerjasama Daripada Pihak Anda.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.